dissabte, de febrer 24, 2007

Sobre Jaume Agullo i Sans. Per Francesc Constantí

Jaume Agulló i Sans, artista i pintor mataroní, ha realitzat un gran repertori d’obres pictòriques, les quals gaudeixen d’una gran sensibilitat artística que es transmet fàcilment a totes aquelles persones que admiren la seva obra, sigui quin sigui el seu nivell de coneixement sobre l’art en la pintura. Des del més novell als grans entesos en el món de l’art, se senten fàcilment transportats al paisatge o indret plasmat en els qaudres de Jaume Agulló.

La seva rau en el retrat, on mostra l’estil més sensible del seu art. Prova de tot això que us dic, són els retrats a personalitats d’àmbits diferents, tant en el món empreserial, polític o del propi art. Tant és així, que l’any 1996, i amb motiu de la proclamació del gran mestre de la pintura, recentment desaparegut, Sr. Martinez Lozano, com a fill predilecte de la població de Llançà (Girona). Jaume Agulló va fer-li entrega personalment del seu retrat, el qual va ser elogiat pel públic assitent.Les arrels generacionals artístiques de Jaume Agulló i Sans ens porten a l’any 1892, any que va nèixer Juan Sans i Amat, qui cultivar el retrat , la composició i el paisatge a Mataró, exposant pe primera vegada l’any 1927 en el Casal Català de Madrid. Més tard, juntament amb altres artistes i intelectuals, es va exiliar a França, on va proseguir amb la difusió del seu art.
El seu germà, Santiago Sans i Amat, fóu un artista de renom en el nostre país, i el mestre de Jaume Agulló i Sans. D’ell aprengué la passió per l’art de la pintura.

Els qui tenim l’honor de conèixer i tractar personalment a Jaume Agulló i Sans, observant només una petita part de la seva obra, no podem més que agrair la seva activitat i desitjar-li grans éxits en el futur, doncs a nosaltres només ens resta dir: “Jo he conegut personalment al mestre Jaume Agulló i Sans”


Francesc Constantí
Director teatral i crític d’art